Πάνω Frame [668xX]
ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΦΙΛ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ SITEMAP ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ελληνικά English
Κατηγορίες
Newsletter Περισσότερα
Banner Αριστερό 1 [200xX]
Banner Αριστερό 2
banner αριστερο 3
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ » ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ (NET METERING)

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Net Metering)

Ενεργειακός συμψηφισμός παραγόμενης & καταναλισκόμενης ενέργειας. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ NET METERING:

Με τον όρο αυτοπαραγωγη (Net Metering), ορίζουμε την ιδιοκατανάλωση ενέργειας σε κάθε κτίριο (κατοικία ή επιχείρηση) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταικα, ανεμογεννήτριες). Αρά με δεδομένο ότι η ενέργεια που παράγεται πρέπει να είναι ιση με αυτή που καταναλώνει το κτίριο ανά τετράμηνο, επιβάλλεται να έχει προηγηθεί λεπτομερής ενεργειακή μελέτη ώστε να αποφευχθεί η υπερδιαστασιολογιση με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους της εγκατάστασης.

Η αυτοπαραγωγή ρεύματος αποτελεί την καλύτερη λύση για εξάλειψη του κόστους ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ μπορεί να εξαλείψει και το κόστος θέρμανσης-κλιματισμού αν συνδυαστεί κατάλληλα με αντλία θερμότητας ή κλιματιστικά.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ:

Τα Φ/Β συστήματα αυτοπαραγωγής που προσφέρουμε, σχεδιάζονται και διαστασιολογούνται από ηλεκτρολόγους μηχανολόγους της εταιρίας μας. Ο σχεδιασμός βασίζεται στα στοιχεία κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κάθε κτηρίου, ενω προβλέπεται και η δυνατότητα επεκτασης του συστήματος για το ενδεχομενο να μεταβληθούν οι μελλοντικές ανάγκες του χρήστη, ακολουθοντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την ισχύουσα Ελληνική νομοθεσία για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Επιλέγουμε εξοπλισμό και υλικά επωνύμων καταξιωμένων κατασκευαστών στην αγορά φωτοβολταϊκών, των οποιων τα προϊόντα συνοδεύονται από αναλογες εγγυήσεις και πιστοποιησεις.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Το σύστημα συνδέεται εσωτερικά με την κατοικία ή την επιχείρηση σας με ένα ξεχωριστό μετρητή που καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια.

Μπορεί να περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά ή/και μικρές ανεμογεννήτριες. Στην παρούσα φάση και μέχρι να εκδοθούν οι όροι εγκατάστασης για τις μικρές ανεμογεννήτριες προβλέπεται μόνο η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Η παραγωγή συμψηφίζεται με την κατανάλωση κατά τη διάρκεια του έτους.

Αν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, η περίσσεια παρέχεται δωρεάν στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αν η παραγωγή είναι μικρότερη από την κατανάλωση, πληρώνετε μόνο τη διαφορά. 

Η διαδικασία αυτή λέγετα Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό ή αλλοιώς Αυτοπαραγωγή με net metering, είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην Αμερική και αρχίζει να εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο και βέβαια και στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ:

1.      Μπορώ να μηδενίσω το λογαριασμό ρεύματος;

Ο λογαριασμός έχει πολλές και διαφορετικές χρεώσεις. Μπορείτε να μηδενίσετε της ανταγωνιστικές χρεώσεις της ΔΕΗ που είναι και οι μεγαλύτερες.

Οι υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, χρεώσεις δικτύου, κοκ.) δεν μπορούν να μηδενισθούν αλλά μπορούν να μειωθούν σημαντικά, ανάλογα με το σύστημα που θα βάλετε και τις ώρες που καταναλώνετε την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.

2.      Έχω τιμολόγιο με χρονοχρέωση. Πως συμψηφίζεται η ενέργεια που παράγω;

Ο συμψηφισμός γίνεται έτσι ώστε να προκύπτουν οι χαμηλότερες δυνατές χρεώσεις για τον ιδιοκτήτη του συστήματος. Άρα πρώτα συμψηφίζεται η ενέργεια ημέρας που χρεώνεται ακριβότερα και στη συνέχεια η ενέργεια νύχτας που χρεώνεται με χαμηλότερη χρέωση.

Το ίδιο ισχύει και για τους καταναλωτές μέσης τάσης με τιμολόγιο χρονοχρέωσης με περισσότερες από δυο ζώνες.

3.      Ποιοι έχουν δικαίωμα εγκατάστασης;

Όλοι. Ακόμα και οι μισθωτές. Αρκεί να έχουν την κυριότητα ή τη νόμιμη χρήση του χώρου εγκατάστασης (π.χ. με μίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση) και και να έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη.

4.      Που μπορει να τοποθετηθει το συστήμα αυτοπαραγωγής (NET METERING);

Στον ίδιο ή σε όμορο χώρο (ιδιοκτησία ή συνιδιοκτησία) με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης που θα τροφοδοτούν. Μπορούν να εγκατασταθούν επί του κτιρίου, επί του εδάφους ή ακόμα και άλλων κατασκευών σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία. 

5.      Μένω σε ιδιοκτητη κατοικία. Τι θα γίνει αν αργότερα πουληθεί ή ενοικιασθεί;

Το σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί σε όφελος του νέου ιδιοκτήτη ή του νέου μισθωτή. Η αυτοπαραγωγή με net metering μειώνει σημαντικά το κόστος χρήσης μιας κατοικίας, ειδικά αν συνδυασθεί και με τη χρήση αντλίας θερμότητας για τη θέρμανση. Γι' αυτό και η εμπειρία από το εξωτερικό, δείχνει ότι η εγκατάσταση ενός συστήματος αυξάνει σημαντικά τόσο την αξία όσο και την πιθανότητα πώλησης ή μίσθωσης μιας κατοικίας.

6.      Είμαι μισθωτής (ιδιώτης ή επιχείρηση) και το σύστημα είναι δικό μου. Τι θα γίνει αν αποφασίσω να φύγω;

Υπάρχουν δυο δυνατότητες:

  • Αν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να παραμείνει το σύστημα στο ακίνητο, μπορείτε να έρθετε σε κάποιου είδους οικονομική συμφωνία μαζί του.
  • Αν όχι, μπορείτε να το πάρετε μαζί σας και να το εγκαταστήσετε στο νέο ακίνητο. Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία σύνδεσης και υπογραφής Σύμβασης Συμψηφισμού με τη ΔΕΗ.

Ακόμα και στη δεύτερη περίπτωση όμως θα πρέπει σίγουρα να λάβετε κάποιου είδους αποζημίωση, γιατί ακόμα και αφού πάρετε το σύστημα, η σύνδεση και η σύμβαση συμψηφισμού παραμένουν σε όφελος του ιδιοκτήτη και των επόμενων μισθωτών.

7.      Υπάρχει περίπτωση να φορολογηθεί η αυτοπαραγωγή με net metering;

H αυτοπαραγωγή δεν παράγει ενέργεια για πώληση. Άρα δεν υπάρχει κάποιο εισόδημα το οποίο αργότερα μπορεί να φορολογηθεί.

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αυξηθούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, χρεώσεις δικτύου, κοκ.). Αλλά αν συμβεί αυτό, θα γίνει για όλους τους καταναλωτές, οπότε και πάλι θα είστε ωφελημένος,, αφού λόγω του συστήματος θα πληρώνετε λιγότερα. Εκτός αυτού όμως, θα κάνετε και πιο γρήγορα απόσβεση το σύστημα σας.

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί σημαντικά στο κόστος των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να σας συμφέρει να διακόψετε τη Σύμβαση Συμψηφισμού και να συμπληρώσετε την εγκατάσταση με ένα σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας παρά να συνεχίσετε να πληρώνετε ακόμα τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

 

Banner Κάτω 1 [320xX] Banner Κάτω 2 [320xX] Banner Κάτω 3 [320xX]